Jupperin Omakotiyhdistys r.y.


 

Etusivu

Yhdistys

Toimielimet

Jäsenasiat

Lehti

Palvelut

Luontopolku

Historia

Kuvagalleria

Tapahtuma
kalenteri

Palaute

Linkit

Jupperin Omakotiyhdistys r.y.

Promote Your Page Too

 

Luontorasti 8 Pähkinäpensas:

Pähkinäpensas kasvaa luonnonvaraisena Etelä-Suomen kuivahkoissa lehdoissa. Se suosii kalkkipitoisia maita. Pähkinäpensas kasvaa harvoin yksittäisenä runkopuuna - yleisemmin se muodostaa korkeita pensastoja. Pähkinäpensas voi kasvaa 4 - 9 metriseksi. Maan sisässä olevasta varrenoksasta kasvaa monia runkomaisia haaroja. Rungon kuori on kiiltävän ruskehtava tai harmahtava. Pähkinäpensaikot ovat kesällä varjoisia, mutta keväällä niissä on runsaasti kukkivia lehtokasveja kuten mm. vuokkoja.

Pähkinäpensas kukkii aikaisin keväällä - usein jo huhtikuussa. Pähkinäpensas on yksikotinen eli hede- ja emikukat ovat samassa pensaassa. Pähkinäpensaan hedelmä on kovakuorinen ja rasvapitoinen pähkinä. Pähkinpensaan hyvänmakuisista ja runsasravinteisista pähkinöistä pitävät oravat, närhet, tikat ja hiiret. Pähkinä on halkaisijaltaan 1,5 - 2 cm, ja niitä kasvaa useita yhdessä.

Tehtävät

1. Tutki pähkinäpensaan kasvattamia runkomuodostelmia. Piirrä niistä malleja.

2. Samaan sukuun kuin pähkinäpensas (Corylus avellana) kuuluu myös eräs toinen kasvi, joka on nimeltään (Corylus maxima). Olet varmastikin joskus syönyt tämän kasvin pähkinöitä. Mitä nämä pähkinät ovat nimeltään ja mikä kasvi on kyseessä?

3. Vaipuuko orava talviuneen?

Rasti 7Vastaukset