Jupperin Omakotiyhdistys r.y.


 

Etusivu

Yhdistys

Toimielimet

Jäsenasiat

Lehti

Palvelut

Luontopolku

Historia

Kuvagalleria

Tapahtuma
kalenteri

Palaute

Linkit

Jupperin Omakotiyhdistys r.y.

Promote Your Page Too

 

Luontorasti 4 Siirtolohkare:

Tällä rastilla näet suuren siirtolohkareen. Siirtolohkare on jäätikköeroosion kallioperästä irrottama ja jäävirtauksen mukana kulkeutunut kivenlohkare. Mannerjäätikön on todettu kuljettaneen yksittäisiä lohkareita Suomesta Baltian maihin saakka. Viimeisen mannerjäätikän sulamisesta on Fennoskandiassa kulunut 10000 vuotta. (Fennoskandiaan kuuluvat Skandinavian niemimaa lukuun ottamatta Skånea sekä Suomen Itä-Karjalan ja Kuolan niemimaa).

Metsikössä voit keväisin kuulla myös käen tuttua kukuntaa. Käki (Cuculus canorus) esiintyy koko maassa erilaisissa metsissä - myös pelloilla ja niityillä. Käen ravintona ovat hyönteiset, erityisesti karvaiset perhosentoukat sekä hämähäkit ja madot. Käki on muuttolintu. Se lentää talveksi trooppiseen Afrikkaan. Käki on myös Suomen ainoa pesäloinen. Käkinaaras munii yhden munan toisen pikkulinnun pesään ja samalla poistaa pesästä yhden munan. Käenpojan kuoriutuessa se työntää emolinnun omat munat pesän laidan yli. Käki on viime vuosikymmeninä vähentynyt Suomessa huomattavasti. Yhtenä syynä pidetään sen pääasiallisen isäntälajin, leppälinnun, vähenemistä sekä tälle kehittynyttä kykyä torjua käenmunia pesästään.

Huom! Luonnossa lajit muodostavat ekologisen verkoston. Yhden lajin katoaminen aiheuttaa kerrannaisvaikutuksia muihin lajeihin. Siksipä luonnon monimuotoisuuden eli biodiversiteetin suojelu on tärkeää kaikkien lajien kohdalla.

 

Rasti 3Rasti 5